Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Δωρεάν Πρόγραμμα εξ αποστάσεως Ψυχοθεραπείας

Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306
Πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας

Ερωτήσεις για το Πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας του 10306

1. Τι προσφέρει το πρόγραμμα ψυχοθεραπείας από απόσταση:
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει βραχείες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις από απόσταση σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες από κοντά, λόγω γεωγραφικών, κοινωνικών ή άλλων περιορισμών.

2. Όταν λέμε βραχείες παρεμβάσεις τι ακριβώς εννοούμε;
Ο σχεδιασμός είναι για 8 εβδομαδιαίες συνεδρίες (45-50 λεπτά). Ο αριθμός αυτός δεν είναι απόλυτος καθώς κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν λιγότερες συναντήσεις και κάποια περισσότερες. Η προσπάθεια είναι κατά μέσο όρο να τηρείται το όριο των 8 συνεδριών.

3. Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα απευθύνεται:
α. Άτομα που νοσούν τα ίδια ή συγγενείς τους ή/και αντιμετωπίζουν κάποια απώλεια.
β. Άτομα που έχουν φόβο λόγω της πανδημίας που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους.
γ. Άτομα με αγχώδεις ή φοβικές διαταραχές που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοθεραπείας. Συμπεριλαμβάνεται και η οξεία αντίδραση στρες μετά από τραυματικό γεγονός.
δ. Άτομα με ήπια κατάθλιψη που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοθεραπείας.
ε. Άτομα με σοβαρά οικογενειακά, οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα που χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να κινητοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

4. Σε ποιους δεν απευθύνεται το πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται:
α. Σε άτομα με ψύχωση, διπολική διαταραχή σε υποτροπή, μέσης και σοβαρής βαρύτητας κατάθλιψη και ουσιοεξάρτηση.
β. Σε άτομα που παρουσιάζουν αυτοκτονικό ιδεασμό σε πλαίσιο ψυχικής νόσου (π.χ. καταθλιπτικό επεισόδιο ή ψυχωτική διαταραχή) ή διαταραχής προσωπικότητας.
γ. Σε άτομα που χρήζουν μακροχρόνια ψυχοθεραπεία, όπως για παράδειγμα πάσχοντες από διαταραχή προσωπικότητας ή διαταραχή πρόσληψης τροφής.
δ. Σε άτομα με νοητική υστέρηση, αναπτυξιακή διαταραχή ή άλλη ψυχική νόσο για την οποία δεν υπάρχει ένδειξη για ψυχοθεραπεία.

5. Πως γίνεται η παραπομπή:
Η διερευνητική παραπομπή γίνεται από τον ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, που εργάζεται σε κάποια από τις τηλεφωνικές επιλογές, αφού ζητείται η συναίνεση του καλούντος να δοθούν τα στοιχεία του.
Η ψυχοθεραπεία προστατεύεται από το απόρρητο της ιατρικής πράξης, αλλά δεν είναι ανώνυμη και τηρείται αρχείο που φυλάσσεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Η υπεύθυνη του προγράμματις θα καλέσει εντός 48 ωρών τον ενδιαφερόμενο και, αν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα, εντός 72 ωρών ο θεραπευτής θα έρθει σε επικοινωνία μαζί του για να κανονίσουν την πρώτη συνεδρία.

 

6. Τι είδους ψυχοθεραπεία προσφέρεται;
Οι θεραπευτές του προγράμματος έχουν ως κύρια ψυχοθεραπευτική πρακτική την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τη ψυχοδυναμική θεραπεία, τη συστημική θεραπεία και την θεραπεία gestalt. Καθώς ο κάθε θεραπευτής που συμμετέχει στο πρόγραμμα έχει κάνει και άλλες εκπαιδεύσεις στη ψυχοθεραπεία εκτός από τις 4 που προαναφέρθηκαν, η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση θα καθορίζεται από τις ανάγκες του θεραπευόμενου και την εξειδίκευση του θεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία είναι ατομική. Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται εξαρτάται από την πλήρη 4ετή εκπαίδευση των θεραπευτών σε κάποια από τις κύριες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (Συστημική, Ψυχοδυναμική, Γνωσιακή, κ.λπ.)

7. Υπάρχει εποπτεία;
Η εποπτεία γίνεται μια φορά την εβδομάδα από την Κλινική Ψυχολόγο MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Κία Θανοπούλου. Eπιστημονικά υπεύθυνη του ψυχοθεραπευτικού προγράμματος είναι η Θεοδώρα Σκαλή, ΕΔΙΠ Ψυχολογίας, MSc, PhD, Ιατρική Σχολή, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ.

8. Πότε γίνεται η κάθε θεραπευτική συνεδρία;
Η ώρα και μέρα της κάθε συνεδρίας ορίζεται σε συνεννόηση τον θεραπευτή. Το πρόγραμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ειδικές απαιτήσεις ώρας και ημέρας. Για παράδειγμα, αν ο θεραπευόμενος μπορεί μόνο Κυριακή μετά τις 22.00 ή 06.00-7.00 το πρωί καθημερινές είναι πιθανό να μην είναι εφικτό να ενταχτεί στο πρόγραμμα.

9. Πως γίνεται η κάθε συνεδρία;
H συνεδρία γίνεται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης. Είναι σημαντικό επομένως ο ενδιαφερόμενος να έχει δυνατότητα σύνδεσης σε κάποια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Το πρόγραμμα δεν αναλαμβάνει περιστατικά ψυχοθεραπείας μέσω τηλεφώνου.

Να σημειωθεί ότι αν ο θεραπευόμενος παρακολουθείται και από άλλη υπηρεσία ψυχικής υγείας που δεν προσφέρει ψυχοθεραπεία ή από ψυχίατρο θα υπάρχει συνεργασία του προγράμματος ψυχοθεραπείας από απόσταση με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας που τον/την παρακολουθούν