Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν ό,τι καταναλώνετε στην διάρκεια της ημέρας πέρα από το πως επηρεάζει την ενέργεια σας, επηρεάζει και το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος σας; Επειδή σε κάποιους μπορεί να ακούγεται οικείος αυτός ο προβληματισμός, μαζί θα δούμε πως συμβαίνει αυτό.
Τα λιπίδια (λιπαρά οξέα), οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα και τα μικροθρεπτικά συστατικά (ιχνοστοιχεία και βιταμίνες) είναι κατα βάση τα συστατικά που περιέχονται στις τροφές μας. Άλλα σε μεγάλες και άλλα σε μικρές ποσότητες. Κάθε ένα από αυτά επηρεάζει την διάθεση, την ανάπτυξη και την ενέργεια μας, επεμβαίνοντας στην λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα λιπαρά οξέα και κυρίως, τα ω-3 και ω-6, που εμπεριέχονται σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους προστατεύουν τον εγκέφαλο μας από καταστάσεις και συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκφύλιση του, δηλαδή σε αναδιοργάνωση. Υπάρχουν όμως και τα “κακά” λιπαρά οξέα, αυτα δηλαδή που υπάρχουν στο “γρήγορο” και ανθυγιεινό φαγητό (fast food). Τα τελευταία δεν ωφελούν τον οργανισμό μας, θέτοντας την υγεία του εγκεφάλου σε κίνδυνο. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να τα καταναλώνουμε με μέτρο και σε μικρές ποσότητες.
Τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς αποτελούν πρόδρομες ουσίες για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών, ουσιών που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά μηνυμάτων. Τα συστατικά αυτά τα συναντάμε σε φυτικές και ζωικές πηγές, φασόλια, κοτόπουλο, Τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με τον ύπνο, την διάθεση και τη συμπεριφορά, την επαγρύπνηση. Οι νευροδιαβιβαστές, νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, είναι αυτοί που σχετίζονται πιο άμεσα με την διάθεση μας και απελευθερώνονται από δομές του εγκεφάλου μου υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Τα μικροθρεπτικά, όπως τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων που μπορεί να καταστραφούν όταν εκτίθενται σε βλαβερές ουσίες,π.χ. ακτινοβολία. Ακόμη, οι βιταμίνες β6, β12 και το φυλλικό οξύ που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή βοηθούν στην αποφυγή από την νοητική και ψυχική έκπτωση και από ασθένειες του εγκεφάλου. Μάλιστα, η Β12 είναι η βιταμίνη που σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία των νευρώνων.
Για να γίνει πιο κατανοητό θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: όταν τρώμε υδατάνθρακες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, δηλαδή λευκό ψωμί και ζυμαρικά, η ενέργεια μας μειώνεται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το εάν καταναλώναμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, π.χ. ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως. Η εξήγηση πίσω από αυτό κρύβεται πίσω από αρκετές γραμμές βιοχημείας. Όμως, εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και προστατευτικοί για τον οργανισμό μας, ώστε κι αυτός να μας προσφέρει το καλύτερο. Στην προκειμένη περίπτωση, ενέργεια. Να σημειωθεί εδώ ότι αν και ο εγκέφαλος μας αποτελεί το 2% της μάζας του σώματος μας, καταναλώνει περίπου το ⅕ της ενέργειας μας.
Κλείνοντας και συνοψίζοντας αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι η διατροφή όλων μας καλό είναι να περιλαμβάνει ποικιλία και εύρος τροφών και κυρίως φρούτα και λαχανικά και σε μικρότερο βαθμό κρέας και γλυκά. Οι διατροφικές μας συνήθειες, λοιπόν, έχουν αντίκτυπο και στην ζωή μας και στις δραστηριότητες μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Πηγή: https://theneuroprojectvp.wordpress.com/2022/02/20/τι-τρώει-ο-εγκέφαλος/