Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Υπάρχουν ορμόνες του εγκεφάλου που μας κάνουν πιο χαρούμενους;

Η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι βοηθά ή πολύ απλά τι μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και τι στην πραγματικότητα συμβαίνει στον εγκέφαλο μας. Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την καλή διάθεση, συχνά διαταράσσονται στους ανθρώπους.
H χαρά και η ευτυχία που αισθανόμαστε δεν είναι σίγουρα τυχαία ή εξαρτάται απο τους άλλους , είναι προσωπική διεργασία του οργανίσμου μας και εξαρτάται κυρίως απο εμάς. Οι επιλογές μας, η διατροφή, η άσκηση, γενικά η καθημερινότητα μας ορίζει και την ψυχική μας υγεία. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι όμως πως βιολογικά ενισχύουμε την θετική μας διάθεση ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ‘’ ανεβάζουμε τις ορμόνες της ευτυχίας’’ ?

Πως οι ορμόνες επηρεάζουν την διάθεση?
Oι ορμονικές διαταραχές οφείλονται σε υπέρ ή υποπαραγωγή των ορμονών ή σε ανικανότητα του οργάνου-στόχου να ανταποκριθεί σε αυτές.

Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που υπάρχει στον εγκέφαλο και στο έντερο και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, είναι πιθανό να έχουν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αποτελούν βασικό παράγοντα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

πως την αυξάνω? Άσκηση , διατροφή, ήλιος , διαλογισμός

Ντοπαμίνη: Η ντοπαμίνη είναι ένας πολύ σημαντικός νευροδιαβιβαστής, με πολλές λειτουργίες για τον οργανισμό μας. Έχει να κάνει με την ρύθμιση των κινήσεων, όπως και με τα αισθήματα ανταμοιβής, κινήτρου, μνήμης και προσοχής. Όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, τότε αισθανόμαστε ευχαρίστηση. Όμως ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής μερικές φορές χρειάζεται βοήθεια απο εμάς.

πως την αυξάνω? Σωστό μοτίβο ύπνου , κατανάλωση πρωτεινών , σωματική άσκηση

Ενδορφίνες: Πιο γνωστές και ως οι ορμόνες της χαράς. Πρόκειται για φυσικές ουσίες ευεξίας που μοιάζουν με ορμόνες, παράγονται στον εγκέφαλο και δρουν ως αναλγητικά, μειώνουν δηλαδή την αντίληψη του πόνου. Όταν ελευθερώνονται από τους νευροδιαβιβαστές αρχίζουν να διατρέχουν όλο μας το σώμα, χαρίζοντάς μας μια αίσθηση ευφορίας. Σημαντικότερη πηγή έκκρισης ενδορφινών είναι η σωματική άσκηση.

πως τις αυξάνω? Γυμναστική, επαφή με αγαπημένα πρόσωπα

»You can choose your mood »

Αρκεί λίγο γυμναστική, μια αγκαλιά ή λίγη… καυτερή κόκκινη πιπεριά για να δώσουμε στον εαυτό μας μια μικρή ώθηση ευτυχίας!

Πηγή: https://theneuroprojectvp.wordpress.com/2022/02/07/υπάρχουν-ορμόνες-του-εγκεφάλου-που-μα/